Vietnamese Lai Chau White Tea - Pai Mu Tan

 

zajímavý bílý čaj typu "pai-mu-tan", sev. Vietnam, 50 g, min. trvanlivost do: neomezemo (archiv)

Dostupnost Skladem
269 Kč    
Kód produktu 52
Kategorie Vietnamské čaje a byliny, jež právě popíjím!
 

Vietnamese Lai Chau white tea - pai mu tan

(Vietnamský bílý čaj z Lai Châu)
"zajímavý bílý čaj, typu pai-mu-tan, též dle čínských zvyklostí zvaný bílá pivoňka"

čaj umí: několik povzbudivých nálevů
čaj vás zaujme: 
výkonností, nenáročnou přípravou, skvělou silou a neotřelou chutí
čaj je vhodné pít: 
kdykoliv, kdy je potřeba povzbudit a ochladit

P1010003_NepustilTea.cz_vietnamese_pai_mu_tan_b_01
Obr. málo rolovaný, "strakatý" list - typický vzhled čajů typu "pai-mu-tan"

jak čaj vnímám a používám:
"Pokud bych nevěděl, že jde o čaj vietnamský, klidně bych jej zaměnil s čínským :-). Velmi aromatický a pěkně vypadající list se po zalití probudí gejzírem vůní po sušeném ovoci s notou koření a řezbářské dílny, což se promítá i do nálevu. Vnímám výraznou ovocnost (typickou pro tento druh čajů), pevnost a dlouhou dochuť s "gabaronovými tóny" (slad apod.). Čaj je pečlivě vyroben - málo polámán, obsahuje značný podíl tipsů a přiměřeně tuhých částí flešů (stonků). Čaj si dělám zásadně metodou Gong Fu Cha, volím menší konvičku, více čaje, kratší nálevy a horkou vodu mám - dle doporučení Dr. Teamana, viz. níže - v termosce."
(ZN, 06.01.2022)

původ: sev. Vietnam, provincie Lai Chau (Lai Châu), okres Tam Duong (Tam Đường)
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 06.11.2021
minimální trvanlivost do: neomezeno (archiv), 2 roky ode dne prodeje
typ čaje: bílý čaj
složení: 100% list  - čajovník pravý, sběr T + 3 (staré stromy)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: bez certifikace (přirozeně bio)

P1010012_NepustilTea.cz_vietnamese_pai_mu_tan_b_02
Obr.: světlý nažloutlý nálev

doporučená příprava:
2 - 3 čajové lžičky čaje (cca 7 - 10 g) vložte do konvičky (300 ml) a zalijte více zchladlou vodou (kolem 85 °C), luhujte 2-3 minuty (lze i kratší dobu), vyzkoušjte před přípravou provést "oplachovací" nálev a čaj tak probudit 
počet nálevů: 3 a více
tip na alternativní přípravu:
- zkuste čaj připravit čínskou metodou Gong Fu Cha - použijte malou konvičku, větší množství čaje a kratší časy luhování (dle chuti), zhotovte několik nálevů; zajímavé je luhování ve studené vodě (cca 3 - 4 polévkové lžíce na 1,5 l vody, alternativně lze i čaj spařit a pak dolít studenou vodou; ve Vietnamu se čaj zalívá vroucí vodou a nechává v nálevu, než se dopije, resp. se dolévá vroucí vodou několikrát
- čaj lze s úspěchem luhovat ve studené vodě, kdy do skleněné lahve vložíme několik čajových lžiček čaje a luhujeme v lednici přes noc

P1010025_NepustilTea.cz_vietnamese_pai_mu_tan_b_03
Obr.: svěží, zelenohnědý list s velkým množstvím pupenů

můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Jakmile jsem tento čaj u tebe uviděl, připomněl mi naše čajovo-prospektorské cesty severo-vietnamským Lai Chau a na používání termosek. Jestli si pamatuješ, tak bylo výhodné mít alespoň dvě a podle potřeby je doplňovat vroucí vodou, ihned jak jsme na ni narazili. A kolik jsme jich cestou na čaj vylili ani neodhadnu. Až později jsem zjistil, že byla termoska prvotně vynalezena na udržení chladu :-), nikoliv tepla; ... dodatečně tě poučím, co jsem načerpal z wikipedie:
Termoska (též termoláhev) je speciálně vyrobená láhev, která slouží k uchování teploty obsahu, například pro udržení teplého nebo studeného nápoje (pokrmu). V roce 1892 ji vynalezl pracovník Oxfordské univerzity Sir James Dewar, který potřeboval pro účely laboratorních pokusů nádobu, která by po dlouhou dobu udržela velmi chladné tekutiny. V laboratorním a průmyslovém použití se používá název Dewarova nádoba. Používá se například k uchování kapalného dusíku.
"

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... tady platí, co už velmi dobře znáš, máš-li nějaký luxusní čajík :-), tzn. nech rozjařenou společnost, ať se baví, vezmi nejbližší fešnou přítelkyni a v klidu se ztraťte za nejbližší borovice..., pití tohoto čaje ve stínu, v klidu, s řečmi o čaji a životě, za to stojí!" 

P1010016_NepustilTea.cz_vietnamese_pai_mu_tan_b_021
Obr.: déle luhovaný čaj dává žlutý, průzračný nálev s jiskrou

více informací o čaji

suchý čaj: lehce pokroucené lístky + části flešů, včetně pupenů (tipsů), charakteristická pestrá barva
nálev: nažloutlý, silný, svébytně vonící s nižším obsahem kofeinu
vyluhovaný list:
 zeleno-hnědý, vonící po bylinách a ovoci
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, 1 vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě) čaje
doporučení dle bylinářské literatury:
alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Vietnamese White Tea, "Tam Đường Pai Mu Tan", bílá pivoňka, Tam Duong Pai Mu Tan
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený (pozn.: kategorie bílý čaj neexistuje)

P1010023_NepustilTea.cz_vietnamese_pai_mu_tan_b_022
Obr.: luhovaný list ponořený v šálku

ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.)
čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jednoduchým jídlům, nebo jen tak bez jídla
aspekt: jin (mírně ochlazující)
šarže: neuvedeno
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční T + 2 až 3 (konce flešů), ruční zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: ásámské velkolisté, divoce rostoucí čajovníky
reálná trvanlivost: delší, než uvedená doba trvanlivosti
ledový čaj: text v přípravě

P1010041_NepustilTea.cz_vietnamese_pai_mu_tan_b_031
Obr.: vyluhovaný lits je podobně "strakatý" jako list suchý

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(bílý čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).